Demopartyt; mitä ne ovat?

Demopartyt ovat olennainen osa demoskeneä. Ne ovat tapahtumia, jotka tuovat alan ihmiset samaan paikkaan. Demopartyjen olennaisena osana ovat kilpailut eli kompot, joissa alan ihmiset pääsevät mittelemään taidoistaan erilaisissa sarjoissa ryhminä. Demopartyjen edeltäjäksi voitaisiin mainita niin sanotut copypartyt, joiden pointtina oli alunperin tekeleiden vaihtaminen keskenään ja samoista asioista kiinnostuneen porukan tapaaminen. Demopartyt ovat vieneet ajatuksen asetetta pidemmälle, sillä niissä kilpailuhenkisyys on varsin olennaisessa roolissa. Suomessa demopartyja on järjestetty yllättävän pitkään, sillä ensimmäinen demokompo on peruja vuodelta 1988 asti. Tuolloin voittajia ei tosin vielä palkittu samaan tapaan kuin nykyään.

Demopartyjen suosio on jatkuvassa kasvussa

Nykyisin demopartyt erottuvat melko suuresti tuosta ensimmäisestä, 1980-luvun lopulla järjestetystä versiosta. Jo muutamassa vuodessa tapahtumien suosio kasvoi moninkertaiseksi, ja tuolloin ne vetivät puoleensa noin 100–200 ihmistä. Tapahtumien suosion kasvaessa niille alettiin hakea sponsoreita, mikä puolestaan johti siihen, että kilpailusarjoista alettiin jakaa palkintoja. Tuolta ajalta yksi merkittävimmistä palkintoja jakaneesta sponsorista lienee Yhdysvaltojen Gravis, jonka useita Ultrasound-äänikortteja jaettiin tapahtumissa. Tämän jälkeen kehittäjät omaksuivat kortin teknologian nopeasti, mikä johtikin 1990-luvulla PC-tuotannon standardien kehittymiseen.

Demopartyt kehittyvät ajan mukana

Yksi olennainen osa demopartyjen historiaa on kutsudemo (invtro, invitation intro), jota käytetään tapahtumasta tiedottamiseen. Se kertoo tapahtumasta, sen lokaatiosta ja päivämäärästä. Ennen internetin valtakautta kutsudemo on pääasiallinen väylä tapahtumasta tiedottamiseen, mutta nykyään internetin yleistyttyä kutsudemot ovat alkuperäisessä muodossaan jäämässä historiaan.

Maailman suurin demoparty on kotoisin Suomesta

Tieisitkö, että maailman suurin kansainvälinen demoparty Assembly on itseasiassa suomalainen? Jo 1990-luvun alkupuolelta saakka järjestetty Assembly on tosin kehittynyt ajan mukana niin, että demoskenen ovat syrjäyttäneet monet nykyaikaisemmat tietokoneen alakulttuurit, kuten tietokonepelaaminen.

Demopartyt ovat tyypillisesti koko viikonlopun ajan kestäviä tapahtumia. Olennainen osa demopartyjä on pimeä tila, jossa ainoa valonlähde saattaa olla videotykki, jonka avulla esitetään osallistujien tuotoksia muille. Tyypillisesti tapahtumat ovat niin sanottuja laneja tai keskeyttämättömiä. Toisin sanoen on tyypillistä, että osallistujat myös nukkuvat paikan päällä. Tyypillistä on myös oman tietokoneen ottaminen mukaan demopartyyn ajanvietteeksi tai töiden viimeistelyyn. Tämän takia demopartyt tarjoavat usein oman lähiverkon sekä luonnollisesti sähköpistokkeita.